Gästbloggare: Charlotta Rydholm

Förändra genom att tänka tvärtom

För att lära medan kunskapsdelning pågår i ett förändringsarbete, är en god idé att låta alla moment härledas till tre former av lärande; ett samtal, en övning eller en kunskapsmodell. Tre smarta former för alla som vill tänka nya tankar; det är svårt att påstå att det inte ligger i tiden. För dig som leder en frivillig eller oväntad förändring kan allt detta ge dig oumbärlig kunskap till förändringsresan.

Ny kunskap

Denna vecka gästas vi av Charlotta som driver förändringsbyrån .tobegin som lär oss hur kunskap kan vara ”fun to acquire, tricky to conquer & inspiring to refine.”

Att komma över ny kunskap innebär att du behöver fundera på din inställning till förändring. Ny kunskap innebär någon slags förflyttning, det vill säga en form av förändring. Den nya kunskapen kan vara frivillig (studier, böcker, poddar osv) eller ofrivillig (oförberedda samhällsskiften).

Ta modeller till hjälp! Smarta modeller kan få oss att tänka nytt och se saker ur andra perspektiv. De kan vara gnistan till verklig förändring och starten på en resa i en helt ny riktning. Tre tydliga steg, fulla med modeller, kan hjälpa dig att ta dig an förändringen, steg för steg.

Förstå – fun to acquire

Börja med att ta reda på v a r f ö r du ska göra något. Vilken är vinsten? Hur tydlig är processen? Förstår du vad som förväntas och vad du kan förvänta dig? När du svarat på de frågorna, har du och din grupp skapat en slags Common ground. Ni har gått igenom en ordentlig Check in, lagt den första vägen fram för Processen och tagit reda på vilka styrkor som finns i gruppen, kanske med hjälp av kunskapsmodellen Andetaget.

Förändra – Tricky to conquer

Nu är det dags att våga utmana invanda tankar. En utmaning kan få lösas med andra perspektiv, med andras kunskaper och med en helt annan infallsvinkel. Med hjälp av fasta modeller kan deltagaren hänge sig åt utforskande utan att känna sig styrd i sitt resultat. Modellen Strategic Mapping uppmuntrar den vanliga tanken att få fortsätta, fast i ett helt annat format. Voilá! Plötsligt ser du saker ur ett helt annat perspektiv.

Förädla – inspiring to refine

I detta steg firar du alla kunskaper från Förstå och Förändra och startar processer för att gå från utmaningar till möjliga lösningar. Det har blivit dags att facilitera både individer och processer, från problemfokusering till möjlighetsorientering. Associationsmodellen är en riktigt värdefull modell i detta steg. Den utmanar våra första tankar och uppmanar oss att ”ta det längre”.

Om Charlotta Rydholm

Driver förändringsbyrån .tobegin och är en av Sveriges mest efterfrågade facilitator när det gäller förändringsarbete.

Det har blivit 6 böcker, några Guldägg & andra priser, flera hundra föreläsningar & faciliteringsuppdrag, poddintervjuer och ett antal artiklar om hur Charlotta ständigt skapar ytor för den gemensamma kunskapen som finns i en grupp.

För Charlotta handlar det om samtalet. Om vår kollektiva förmåga att genom samtalet göra om, göra rätt och mobilisera kring komplexa lösningar på stora utmaningar. Likt modellen Spänningsfält, finns det ord som definierar .tobegin:

Inkludering, det aktiva valet, förändringsbenägenhet, konsten att vara snäll, perspektiv, valet att börja