Nyckeln till lojala kunder med Anders Fundin

Åsa Laveno, Director of Autunomous Drive på Volvo Cars, var hos oss och föreläste om framtidens autonoma bilar. Självkörande bilar är inte längre en framtidsutopi – det börjar närma sig! Volvo arbetar intensivt med att ta fram säkra och autonoma bilar som ska ta oss dit vi vill, medan vi får tid över till att göra annat.

Hos Volvo arbetar de mot tre tydliga mål. Deras autonoma bilar ska dels vara mycket säkrare än dagens moderna bilar. Idag dör cirka 1,5 miljoner människor i trafiken varje år, och genom smarta bilar siktar Volvo på att ingen ska skadas allvarligt i en självkörande bil från år 2020. Ett annat mål de siktar mot är att kunna frigöra en veckas fritid för sina kunder, genom att bilförarna istället kan lägga tiden på annat medan de färdas i en autonom bil. Slutligen vill Volvo att det ska finnas en miljon självkörande elbilar på gatorna 2025.

Det är inte bara vårt resande som kommer förändras med framtidens självkörande bilar, utan även städer och samhällsbyggandet kommer förändras i och med detta. En ny typ av resande innebär att vi kan frigöra utrymme på våra gator. Dels genom att framtidens bilar behöver mindre plats, och för att vi kommer inte äga en bil på samma sätt som idag. Istället kan vi anropa en bil när vi behöver den och vara med i bilpooler. Detta medför större frihet i hur och var vi kan bygga exempelvis bostäder eller parker.

Vi är nog flera som ser fram emot att kunna sitta i möten, läsa tidningen eller ta en tupplur medan vår bil tar oss dit vi vill!